Roller Derby?

Roller Derby on kontaktilaji, jota pelataan ovaalin muotoisella radalla quad-rullaluistimilla (joissa on kummassakin luistimessa kaksi pyörää edessä ja kaksi takana vierekkäin).
Tämä kontaktilaji syntyi Yhdysvalloissa jo 1920-luvulla. Lajista on kaksi versiota: kaltevalla radalla pelattava banked track sekä tunnetumpi pelimuoto flat track, jota pelataan tasaisella alustalla.
Roller Derby on nopeatempoinen joukkuepeli, joka vaatii nopeutta, strategiaa ja urheilullisuutta. Roller derby on niitä harvoja lajeja, joissa hyökätään ja puolustetaan yhtä aikaa.
Roller derby -ottelu, eli game (aiemmin bout, joka on jäänyt vielä puhekieleen) on jaettu kahteen puolituntiseen jaksoon, jotka koostuvat maksimissaan kahden minuutin eristä eli jameista. Pelissä kahdesta maksimissaan 14 henkisestä joukkueesta viisi pelaajaa rullaluistelee ovaalilla radalla ja kilpailee toisiaan vastaan. Tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä yhden erän aikana, sekoittaa vastustajan pelikuvioita ja estää näitä kartuttamasta pistetiliään.

11329668_10153325323859675_895323977_n
Joukkueet luistelevat tiiviinä ryhmänä, pakassa. Jammeri, joka pääsee ensimmäisenä luistelemaan ryhmän läpi rikkeettä, on lead jammer. Hänellä on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen erä ennen sen loppua. Jammerit saavat pisteitä aina ohittaessaan vastapuolen pelaajan, mutta pisteiden lasku aloitetaan vasta toisella ohituskerralla. Pelaajat voivat estää eli blokata vastapuolen pelaajia vartalollaan ja antamalla hittejä. Tuomarit valvovat, että pelaajat toimivat sääntöjen mukaan ja rikkojaa odottaa jäähypenkki eli penaltybox.
Lajin suosio on suurta, uusia seuroja syntyy jatkuvasti ympäri maailmaa. Roller derby on vielä pääasiassa naisten laji. Aiemmin miehet pääsivät mukaan lähinnä toimitsijoina, mutta nykyään laji on saanut myös jonkin verran miespelaajia. Suomessa on parisen kymmentä naisten joukkuetta ja kaksi miesten. Women´s Flat Track Derby Association (WFTDA) on kansainvälinen lajijärjestö, joka ylläpitää seurojen yhteistyötä, verkostoitumista ja kehittämistä sekä päivittää standardisoituja sääntöjä ja järjestää turnauksia. Miesten Derbytoiminnalle on oma järjestönsä, Men’s Roller Derby Association (MRDA).